Caffè Latte of Koffie verkeerd
Caffè Latte (koffie verkeerd)
Een Café Latte is de Italiaanse variant van onze koffie verkeerd.
Een goede Café Latte heeft altijd een espresso als basis.
Op de espresso wordt warme melk geschonken.
Het resultaat wordt bekroond met een klein toefje melkschuim.
Een Café Latte wordt geserveerd in een hoog glas dat groter is dan het cappuccinokopje.
Caffè Latte recept
Ingredienten:
Melk (ca. 1,5 dl)
Koffiebonen
Suiker (naar smaak)
Glas (inhoud ongeveer 160 ml)
Bereiding:
Verwarm 3/4 glas melk
(de melk moet met minder lucht vermengd worden dan bij het opschuimen)
Geschiedenis koffie verkeerd
In Nederland gebruiken we voor koffie verkeerd ook wel de naam Caffè Latte. Dit komt waarschijnlijk omdat koffie verkeerd in Frankrijk, in de 17e eeuw, is geïntroduceerd onder de naam Caffè Latte. In 1685 bedacht dokter Monin, arts in Grenoble, zijn koffie niet langer met suiker of honing aan te willen lengen, maar hiervoor in de plaats melk te gebruiken. Koffie was in die tijd vaak erg bitter en door toevoeging van melk werd de koffie minder bitter. De koffie was hierdoor ook veel beter te verdragen door de maag. Veel van zijn patiënten hadden er baat bij!