Het roosteren van koffiebonen, vakmanschap is meesterschap!

 • 0

Het roosteren van koffiebonen, vakmanschap is meesterschap!

Het roosteren van koffiebonen, vakmanschap is meesterschap! 

Tijdens het rooster proces worden de koffiebonen rondgedraaid in een trommel met daaronder branders, hierdoor rooster je de koffiebonen. Het roosteren bestaat uit 3 fasen:

 • De boon wordt geroosterd en ‘popt’, vergelijkbaar met maïs die ‘popt’ tot popcorn. Brandmeesters  noemen dit ook wel de eerste ‘crack’, de koffiebonen zwellen door waterdamp en CO2-druk van binnenuit.
 • De koffiebonen zwellen vervolgens door karamellisatie en dankzij de Maillard reactie: de reactie tussen suikers en eiwitten die de boon de uiteindelijke smaak geven. De koffieboon wordt langzaam donkerder en zwelt nog iets verder.
 • De boon, die voorheen nog rimpelig was, krijgt een egale gladde buitenkant. Dat is het begin van de tweede ‘crack’. De cellulosekern van de boon breekt. Door de tweede ‘crack’ wordt de koffieboon groter en verliest deze ook aan gewicht. De brandmeester bepaalt uiteindelijk hoever hij gaat met het roosteren en tevens bepaalt hij de manier van roosteren, snel of langzaam. Regelmatig controleert hij de bonen tijdens het branden middels een klein schepje in de trommel.

 • Vele factoren zijn hierbij van invloed op de uiteindelijke smaak van de koffiebonen bijvoorbeeld; welke bonen van welk continent, welke melange of single blend, fijn of grove maling, het filter maar ook het gebruikte water, hard of zacht en natuurlijk ook het zetsysteem.

Gradaties van het roosteren van de koffiebonen

 • Licht
  Licht gebrande bonen hebben de kleur van kastanjes. Ze zijn aromatisch en hebben een frisse rinse smaak met een relatief lichte ‘body’.
 • Medium
  Medium gebrande bonen zijn lichtbruin van kleur, hebben een volle, milde, ronde smaak.
 • Donker 
  Donker gebrande bonen zijn te herkennen aan hun donkerbruine kleur en wat ‘vlekjes’ olie waarmee het oppervlak van de gebrande boon soms een beetje bedekt is.
 • diep donker
  De diep donker gebrande bonen heeft wat meer olie op de huid. Ze hebben een uitgesproken en ietwat prikkelend aroma en een forse ‘body’. Donker ‘roasts’ zijn bitterzoet en zeer krachtig van smaak.

Leave a Reply

Enjoy your moment – My Favorite Coffee!

My Favorite coffee is ontstaan uit passie voor een heerlijk kop koffie, espresso of cappuccino.

Echt een koffie voor de liefhebber, samengesteld uit de beste bonen op een duurzame manier verbouwd.

De door ons geselecteerde brandmeesters melangeren en branden de mooiste bonen op de juiste kleur.
Het proces van ‘slow roasting’ zorgt dat de smaak en aroma van de boon optimaal wordt behouden.

Onze koffiebonen worden gebrand om van te genieten!