Koffie proeven en beoordelen

  • 0

Koffie proeven en beoordelen

Uit verschillende werelddelen rond de evenaar komen vele koffiesoorten. Er zijn ongeveer 55 soorten maar er wordt voornamelijk gehandelt in de robusta en arabica bonen. Koffieliefhebbers kunnen kiezen uit vele smaken, van mild tot pittig en met een hoge of juist lage zuurgraad. De hoeveelheid koffievarianten kunnen verwarrend zijn voor een leek op het gebied van koffie. My Favorite Coffee helpt je graag een beetje op weg zodat je eigen koffie kunt proeven en vergelijken. Het proeven van koffie wordt ook wel “cuppen” genoemd. Bij de cuppen van koffie zijn smaak, reuk en ook de tastzin betrokken.

Smaak en reuk zijn twee van onze zintuigen die ervoor zorgen dat wij kunnen proeven. Er wordt gezegd dat wat we proeven, voor 95% bepaald wordt door wat we ruiken. Reuk en de smaak zijn dus sterk met elkaar verbonden. Er zijn natuurlijk koffiesoorten die anders smaken dan ze ruiken, maar in de meeste gevallen wordt de omschrijving van het aroma, als een geur maar ook als een smaak gezien. Geur geeft een goede indicatie voor de smaak die erop volgt.

Smaak
Smaakpapillen worden door de stoffen in de koffie geprikkeld en zenuwen sturen deze informatie door naar de hersenen.De hersenen vertalen dit als een smaakwaarneming, je proeft iets. Met deze smaakpapillen kan je vier basis smaken onderscheiden namelijk: zoet, zuur, zout en bitter.

Zoet wordt het beste geproefd met het puntje van de tong. Zout en zuur worden met de beide zijkanten van de tong geproefd. Bitter wordt achterop de tong waargenomen.

Reuk
Door het ruiken bereiken de vluchtige stoffen de reukzin via de neus. Geur kan waargenomen worden door lucht door de neus op te snuiven, maar de geur van voedsel of drinken kan ook je neus binnendoor bereiken via de keelholte. De reukzin is zeer gevoelig en kan meer dan 10.000 geurstoffen onderscheiden. Wat we ruiken van de koffie, wordt het aroma genoemd.

Tast
De tastzin beoordeelt de stevigheid van de koffie; zijn gewicht, volheid en textuur in de mond.


Leave a Reply

Enjoy your moment – My Favorite Coffee!

My Favorite coffee is ontstaan uit passie voor een heerlijk kop koffie, espresso of cappuccino.

Echt een koffie voor de liefhebber, samengesteld uit de beste bonen op een duurzame manier verbouwd.

De door ons geselecteerde brandmeesters melangeren en branden de mooiste bonen op de juiste kleur.
Het proces van ‘slow roasting’ zorgt dat de smaak en aroma van de boon optimaal wordt behouden.

Onze koffiebonen worden gebrand om van te genieten!