Koffiebranden onze passie

Koffiebranden onze passie

Koffiebranden is een vak dat begint bij de mooiste bessen en eindigt in een kopje. Daartussenin is elke stap belangrijk. Bij My Favorite Coffee zoeken we in elke etappe de perfectie. En dat proef je, bij elk slok.

De oogst: handgeplukt of machinaal

Bij het kopen van koffie wordt ook gekeken hoe de rijpe bessen geoogst werden. Met de hand geplukte rijpe bessen zijn natuurlijk het beste, maar tegelijk ook duur. De bessen kunnen ook met een speciale kam van de takken geritst worden. Dat blijft handwerk, maar gaat sneller. Nadeel is dat zo ook onrijpe of overrijpe bessen worden geoogst. Machinaal plukken, dat op deze methode geïnspireerd is, gaat nog sneller, maar is ook een stuk goedkoper.

 

De bereiding bepaalt de smaak

De kwaliteit van de bereiding van de groene bonen is bepalend voor het aroma en bepaalt mede de prijs van de nog ongebrande bonen. Hierbij zijn er 3 verschillende methoden, de droge, natte of halfdroge bereiding.

Keuren is een kunst

Het keuren van de bonen is een vak op zich, dat veel ervaring vraagt. Eerst keuren we stalen van de nog groene bonen. Doorstaan deze die eerste selectie, dan worden de stalen gebrand en gemalen in het koffie- lab in de branderij. Bij het proeven dat daarop volgt, worden smaak, geur en volledig palet beoordeeld. Het is pas als de bonen deze testen hebben doorstaan dat ze in aanmerking komen om ons koffielabel te worden.

koffie

Geduldig branden is de regel

Wij zweren bij het traag branden. Zo gaan de bonen niet zweten, behouden hun oliën en blijft de crèmelaag  langer staan. De tijd van het branden bepaalt in grote mate de smaak van de koffie. Licht branden geeft een zachte smaak, donker branden een bittere smaak. Veel koffiemerken voegen na het branden water toe om de bonen af te koelen en snel verder te kunnen verwerken. Bij ons gebeurt dit niet, we willen het vochtpercentage bewust laag houden (1 à 1,5%). Dat maakt dat je koffie een stuk lekkerder smaakt.

Afbeelding1

De meeste koffies worden gemaakt met meerdere soorten bonen. Dat heet een blend. Die mengeling of blend geeft een typische smaak, maar maakt ook dat we je steeds een gekende en gewaardeerde smaak kunnen bieden. Veel koffiemerken branden alle bonen in de mengeling tegelijk. Dit is niet het geval bij ons.
Omdat elke origine zijn karakteristieken zou kunnen bewaren, branden we elke soort apart en mengen pas daarna. Zo wordt elke boon op zijn best gebrand en dàt resulteert in een superieure smaakervaring!

Opslaan van de koffie, niet te lang

Ook na het branden wordt uw koffie nog altijd met de beste zorgen omringd. Zo zit er bij de koffiebonen tussen het branden, afkoelen en verpakken nooit meer dan 48 uur. De hoogtechnologische verpakkingen zorgen voor ideale bewaaromstandigheden. Thuis bewaar je je koffie het best in de originele verpakking, afgesloten met een sluitclip.

Inventief verpakken voor meer smaak

Nogal wat koffies op de markt worden vacuüm verpakt. In dat proces moet de koffie eerst ontgast worden en daarna moet ook nog de lucht onttrokken worden. Helaas wordt dan ook heel wat van het aroma aan de koffie onttrokken. Bij My Favorite Coffee is gekozen voor het verpakken in een wikkel met een slim versheidsventiel. Dat laat de koffie ontgassen, terwijl het volle aroma lekker binnenin bewaard wordt.

Traditie dat proef je

Bij My Favorite Coffee hebben we een traditie van eerlijk en compromisloos koffiebranden door onze brandmeesters. Onze passie, de roosterprofielen zijn nauwkeurig en het vakmanschap is eindeloos verfijnd. Die kwaliteit garanderen we dan ook in onze labels, die we graag voorzien van onze handtekening.

logo-myfavorite-coffee


Enjoy your moment – My Favorite Coffee!

My Favorite coffee is ontstaan uit passie voor een heerlijk kop koffie, espresso of cappuccino.

Echt een koffie voor de liefhebber, samengesteld uit de beste bonen op een duurzame manier verbouwd.

De door ons geselecteerde brandmeesters melangeren en branden de mooiste bonen op de juiste kleur.
Het proces van ‘slow roasting’ zorgt dat de smaak en aroma van de boon optimaal wordt behouden.

Onze koffiebonen worden gebrand om van te genieten!