Koffiegordel
Koffiegordel
Geografische ligging van de koffieplantage, het klimaat en de gesteldheid van de bodem kunnen zorgen voor specifieke smaakkenmerken. Arabica koffie kan tot op een hoogte van 2000 meter (boven de zeespiegel) worden verbouwd. Daarboven wordt de temperatuur te laag.
De koffieplantage moet aan de andere kant ook niet te laag liggen. Dan kan de temperatuur voor de Arabica te hoog worden. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de plant groeit, des te beter de koffie. De Robusta-plantages liggen doorgaans wat lager dan de Arabica-plantages.
In totaal wordt de koffieplant in meer dan 70 landen rondom de evenaar verbouwd. Globaal ligt de grens rond de 25ste Noorderbreedtegraad en rond de 30ste Zuiderbreedtegraad. Deze strook wordt ook wel de “koffiegordel” genoemd. Voorbeelden van bekende koffielanden zijn: Brazilië, Colombia, Guatemala, Vietnam, Costa Rica, Oeganda en Ethiopië.
De smaak van koffie kan van land tot land verschillen, maar ook binnen bepaalde gebieden kunnen de oogsten (en dus smaken) verschillen.