Slow roasting proces
Het brandproces van koffiebonen is essentieel voor de smaak en geur waar onze koffiedrinkers zo van houden. De door ons geselecteerde brandmeesters doen dit d.m.v. het zogenaamde ‘slow roasting’ principe. Tijdens het branden ontwikkelen zich stoffen, meer dan 800, die het smaak- en geur karakter bepalen. Nadat de melange van arabica bonen in de Probat machine zijn gestort, start de brandmeester het brandproces van de bonen. Een gedeelte van het vocht kan verdampen, de koffieboon knapt nu zodat ook het vocht van binnen uit kan verdwijnen. De temperatuur wordt langzaam verder verhoogd zodat de boon droogt. Dat gebeurt geleidelijk zodat de gehele boon in temperatuur stijgt van ongeveer 70 tot soms wel 225 graden. De suikers uit de boon karamellieren, de kleur van de koffieboon wordt mooi bruin en er ontstaan geur- en smaakstoffen. Koude lucht gecombineerd met koud water moet het proces van branden vervolgens vrij abrupt stoppen. Het water dat daarbij wordt gebruikt, verdampt meteen door de grote hitte van de bonen.