Versheid, kwaliteit en het brandproces van MY FAVORITE COFFEE
Alles draait om versheid, kwaliteit, de manier van branden en natuurlijk het water !
In koffiebonen zitten oliën en dit zijn de belangrijkste dragers van de smaak en het aroma. Zolang de koffiebonen nog niet gemalen zijn, zitten de oliën netjes opgesloten in de bonen. Maar zodra de koffie wordt gemalen, komen de oliën aan de oppervlakte, ontgassen de aroma’s en treden twee grote veranderingen op in de koffie;
- De oliën vervluchtigen en smaak en aroma verdwijnen in de lucht
- De oliën gaan een reactie aan met de lucht, i.e. oxidatie daardoor verandert de smaak onomkeerbaar
Oliën zijn heel belangrijk in de bereiding van espresso, net zo belangrijk als het water waar de espresso uit 95% bestaat. Water mengt niet met de olien en ook niet met aromatische gassen, worden de oliën en de gassen onder druk van de espresso pomp in elkaars armen gedreven en ontstaan in het extract kleine belletjes, waarin behalve aroma’s ook microscopische kleine sedimenten zitten gevangen.
Deze aromatische belletjes zweven in de espresso en maken de espresso stroperig. De belletjes knappen open in je mond als je espresso drinkt. Men spreekt van de ‘echte explosies van smaak’ en dit maakt een espresso zo uniek.